Пандемията от COVID-19 успя да заглуши до известна степен говоренето за климатичните промени, но те продължават да бъдат все толкова наболял проблем за цялото човечество, за който сякаш надеждата за намиране на решение все повече намалява. А притеснителните факти и открития идват едно след друго.

Климатичните промени и какво мислят младите хора за бъдещето на човечеството

Как климатичните промени влияят на младите хора

Глобално пручване дава тревожни резултати

Според ново изследване на учени от Берлин, около 85% от световното население вече живее в райони, в които се усеща влиянието на предизвиканите от човека промени в климата. А ако настоящите тенденции се запазят, този процент ще върви притеснително нагоре, докато не достигне 100.

Изследователите събират данни от повече от 100 хиляди проучвания на въздействието и са категорични, че доказателствата за това как изменението на климата влияе върху общностите стават все повече и повече.

Снимка 550003

Източник: iStock

"В почти всяко проучване, където имаме достатъчно данни, можем да видим, че светът става все по-горещ и по-горещ, и това явление има своята последователност", заявяват учените. 

Но те разглеждат и един друг аспект на климатичните промени - как повишаването на температурите променя моделите на валежите, което от своя страна влияе върху добивите на различни култури, както и на местните екосистеми. Установяват, че тези промени са на лице в 80% от земната площ, в които живеят 85% от населението, предава ABC News.

Климатичните промени, насекомите и какво задълбочава проблема още повече

Още един неочакван виновник за климатичните промени

Учените алармират

Доказателствата за ефекта от затоплянето в страните с по-висок стандарт на живот са по-категорични. Но това въобще не е знак, че ефектът не е същият и в много по-бедните и с далеч не толкова развито производство. Което пък значи, че покрай сухото изгаря и мокрото.