Легализацията на марихуаната в няколко щата в САЩ показа за пореден път, че лесният достъп до забранената субстанция не води до повече случаи на пристрастяване, смърт или завишена консумация на други опасни вещества.

Един от негативните ефекти на промените в закона обаче се оказа това, че много американци решиха, че могат да шофират, докато са под влиянието на канабис, което пък от своя страна доведе до повече катастрофи на територията на щатите Калифорния и Колорадо.

С цел да поправят тази ситуация, учени от университета в Питсбърг, щата Пенсилвания, са разработили първия по рода си дрегер за марихуана, който може да установи дали и преди колко време човек е употребявал канабис.

Снимка 440670

Източник: iStock

Дрегерът работи посредством въглеродни нановлакна, до 100 000 пъти по-тънки от човешки косъм, които могат да улавят частиците тетрахидроканабинол (THC, активното вещество в марихуаната) директно от дъха на човек.

При засичането на частици THC, зарядът в миниатюрните влакна се променя и джаджата преценява дали даден човек е под влиянието на активното вещество.

От ScienceDaily твърдят, че машинката дава резултати, по-акуратни от тези на пълната кръвна картина при лабораторно изследване.

Тийнейджърите, марихуаната, алкохолът и цигари

Тийнейджърите вече пробват марихуана преди алкохол и цигари

Но употребата на твърди наркотици на запад достига рекорден минимум

Джаджата по нищо не се различава от дрегер за алкохол и в момента преминава последни тестове, преди да влезе в работния инвентар на американски полицаи, а в някакъв бъдещ момент - и на европейските.