Григор Димитров загуби от руснака Даниил Медведев първия полуфинал от мъжкия US Open 2019 с 6-7(5), 4-6, 3-6 за 2 часа и 40 минути.

Българинът имаше превъзходство в първия сет, но го изпусна злощастно. Във втората част играта беше вече изравнена, но грешки на хасковлията наклониха везните в посока Медведев. В последния трети сет Григор загуби увереност и постепенно се предаде. Въпреки това представянето на Григор Димитров на US Open 2019 трябва да бъде оценено като отлично.

Григор Димитров - Даниил Медведев, на живо
на живо

Григор Димитров - Даниил Медведев 6-7(5), 4-6, 3-6, Гришо изпусна мача

Способен ли българинът да направи предпоследната крачка към титлата?

Срещата се игра при затворен покрив на централния корт "Артър Еш Стейдиум", защото навън валеше. В първия гейм имаше 4 дълги и и оспорвани разигравания, всичките спечелени от Медведев и довели до първия пробив в срещата.

Григор веднага натисна колебливото подаване на съперника си известен с двойните си грешки. Руснакът се спаси в първия си сервис гейм, но хасковлията успя да върне пробива за 2-2.

Всички резултати от US Open 2019
Обновена

Всички резултати от US Open 2019

Григор Димитров достигна до 1/2-финал след победи срещу Андреас Сепи, Камил Майхржак, Алекс де Минор и Роджър Федерер и отказване на Борна Чорич

Играта продължи с много дълги и зрелищни разигравания. По правило Димитров ги печелеше, но това ставаше след много труд. И двамата успяваха да задържат топката дълго в игра и беше трудно някой да реализира уинър.

Снимка 441680

Източник: GettyImages

В седмия гейм Димитров се спаси, а в следващия късметът покри Медведев. Григор поведе с 5-4 с гейм на нула и създаде впечатление, че взема връх. Той отново поведе с 6-5 с партия на нула и стигна до сетбол при подаване на съперника си. Но малко преди това се случи нещо странно, което може би се оказа ключово за по-нататъшното развитие на мача.

При 15-15 Григор проведе много добро разиграване и тръгна за воле от бекхенд. Топката не беше лесна и той предпочете да я остави в аут. За съжаление тя падна на линията. Българинът оспорва и сгреши. С това той загуби правото си за обжалване преди тайбрека, а в този гейм имаше два пъти, когато то щеше да бъде успешно.

Медведев спаси сетбола, след като се справи с труден ретур и успя да докара нещата до тайбрек.

Снимка 441689

Източник: GettyImages

В дългия гейм нервите взеха връх и тенисът беше от ниско качество. Григор спечели първите две точки, но сгреши следващите три. Медведев направи ас за 4-2. Руснакът се отчете с поредната си двойна грешка, но българинът му отговори със същото. Медведев беше колеблив в следващите две разигравания и резултатът стана 5-5.

Тогава Григор взе грешни решения в размени, които изглеждаха спечелени и сдаде сета с 6-7(5) след 1 час и 3 минути игра.

Снимка 441687

Източник: GettyImages

Въпреки загубената част, играта на Димитров вдъхваше увереност, че обратът е възможен. Хасковлията проби в първия хаотичен гейм, в който имаше хубави отигравания и наивни грешки.

Вместо да затвърди брейка, Григор сервира безобразно и пробивът беше върнат на нула. Димитров можеше да направи нов брейк, но вече грешките му зачестиха. Така след още няколко минути той изоставаше с 1-3. Хасковлията се опитваше да скъсява разиграванията и бъркаше.

Медведев отговори също с грешки. Той редуваше страхотни сервиси с двойни грешки, но също не беше точен, когато Григор го притисне. Така българинът проби за 2-3 при четвъртата си възможност, но това се оказа за съжаление последния брейк за него в мача.

Снимка 441688

Източник: GettyImages

Седмият гейм от втория сет беше най-слабият в срещата. Медведев направи двойна грешка, а Димитров отговори с 4 безобразни отигравания. Гришо все пак взе подаването си за 4-4 и вторият тайбрек изглеждаше неизбежен.

В следващите два гейма окончателно беше решен мача. При сервис на Медведев имаше няколко много зрелищни разигравания спечелени от Димитров. Руснакът все пак измъкна най-дългото, продължило 39 удара. Григор не достигна до точка за пробив, но беше натиснал здраво Даниил, който се спаси с хубави сервиси.

Димитров изпусна да изравни отново в гейм, в който диктуваше събитията. Той пропиля няколко шанса да приключи партията и се смути, когато се стигна до сетбол. Гришо подари последната точка и изостана фатално с два сета разлика след почти два часа игра.

Снимка 441681

Източник: GettyImages

В последната част Димитров загуби увереност, нещо което се случва често през тази година. Двамата си размениха по един бърз гейм. Медведев взе още една партия, след пропуски на Григор.

В четвъртия гейм всичко приключи. Димитров не можа да пласира хубави сервиси и при опити за бързи уинъри допусна последния, фатален пробив в двубоя.

Медведев знаеше, че му трябват три сервис гейма и се концентрира. Двойните грешки изчезнаха и той сравнително лесно затвори срещата с 6-3 след 2 часа и 40 минути. Димитров успя да спаси два мачбола в предпоследния гейм, но за повече нямаше сили и вяра.

Снимка 441685

Източник: GettyImages

Точките в мача са 101 на 113. Григор взе 46 когато посреща, докато съперникът му е с 42. Непредизвиканите грешки са 46 на 40, но тези на Медвдев в голямата си част бяха в първия сет. Уинърите са 39 на 22.

На мрежата превъзходстовото на хасковлията е отчеливо. Той спечели 22 от 32 точки. Медведев има 7 успеха от 19 излизания.

Даниил спаси 6 от 9 точки за пробив. Григор отрази 4 от 9. Ето я минималната разлика, защото Димитров по-скоро губеше точките, когато беше поставен под напрежение.

Асовете са 10 на 2 за руснака, а двойните грешки 8 на 2. Медведев е със 75% на първи сервис при вкарани само 47% и 48% на втори сервис. Григор вкара 61% от първите си подавания и спечели 63% т тях. Показателят му на втори сервис в 47%.

Снимка 441686

Източник: GettyImages

В този мач Григор Димитров не показа видима загуба на нерви. Но беше отчаян от стената, която имаше насреща. Той изпусна шанс да пробва съперника си в дълъг мач. Но в големия спорт детайлите решават всичко.

През 2019 година българинът не е по детайлите. Но след US Open 2019 се завърна в елита и от понеделник ще бъде №25 в ранглистата на ATP. Преди две седмици мнозина очакваха отпадане в първия кръг, а сега стигнахме до съжалението за изпуснат първи финал в турнир от "Големия шлем".

Снимка 441683

Източник: GettyImages