Григор Димитров загуби от австриеца Доминик Тийм с 6-4, 4-6, 6-7(9) мач, който през цялото време мислеше, че е спечелил. Българинът допусна старата си грешка да се изнервя в решителните моменти и отпадна на осминафинал от турнира Мастърс 1000 в Мадрид. А утре щеше да играе с хърватина Борна Чорич.



Първият сет продължи, колкото едно футболно полувреме - 45 минути. Той започна трагично за българина, който докато се осъзнае вече губеше с 0:2 гейма. За щастие той се мобилизира, взе подаването си на нула и върна пробива след дълъг сервис гейм на Тийм.

Качеството на играта се вдигна много. Тийм спасяваше невероятни топки, но Димитров демонстрираше класа и самочувствие. Решителният пробив стана в десетия гейм. В него бяха разиграни 16 точки. Грешките на Тийм наклониха везните към българина - 6-4.

В началото на втората част хасковлията показа тенис от най-висока класа. Той биеше страхотни сервиси и разкарваше Тийм по дъното на корта. При втората си възможност той проби, поведе с 3-1 и извика силно: "Камон". Тогава хасковлията си помисли, че мачът е свършил.

Тийм се мобилизира, започна да рискува и по-малко да греши. Българинът изпадна в състояние да чака точките да се печелят сами. И Доминик спечели четири последователни гейма. Григор успя в края на сета да си вземе  подаването, но в последвалият гейм не можа да върне нито един сервис. Сетът беше спечелен с 4-6 от австрийския №1.

Снимка 293433

Източник: GettyImages

Третият сет започна с много оспорвани геймове и пробив за Григор. Той успя да стигне до 4-1 и започнаха да се повтарят събитията от втората част. Тийм си повярва, а Димитров загуби самообладание. Беше пробит за 4-3 в гейм, в който заби в мрежата топка, която излизаше в аут. Мачът започна отначало.

За щастие Тийм, виждайки как се измъква от загубата също се изнерви. Гришо си взе двата сервис гейма с малки затруднения. Но не оказа съпротива при сервисите на австриеца.

В тайбрека птичката кацна на рамото на българина. Той първи направи мини пробив и стигна до 6-3. Тогава Тийм сервира силно, а Димитров игра страхливо и не дочака грешка на съперника си.

Хасковлията имаше общо пет възможности да спечели мача. При втората на Тийм той сбърка и загуби тайбрека с 9-11.

Снимка 293435

Източник: GettyImages

В залата имаше много български фенове, които подкрепяха Григор Димитров. Но в края на мача местната неутрална публика застана на страната на австриеца.

Григор Димитров показа с мачовете си в Мадрид, че си връща формата. Като потенциал на тенисист той е на супер ниво. Но има едни моменти в мачовете, в които губи ума и дума и съперниците му го усещат. В тениса не се дават оценки за красота. Всички точки имат еднаква тежест в резултата. И пропилените шансове натежават.

Дали възгласът: "Камон" не унищожава българския дух?

Снимка 293434

Източник: GettyImages