Григор Димитров загуби първия си и оказал се единствен мач на турнира от ATP 500 във Виена. Българинът се бори 2 часа и 24 минути с играещия за Казахстан руснак Михаил Кукушкин, но отстъпи с 4-6, 6-4, 4-6.

Хасковлията се завърна корта след триседмично отсъствие. Това оказа сериозно влияние и той изоставаше в играта и резултата през целия двубой. Въпреки това Григор имаше своите шансове и пропусна великолепни възможности да се спаси в последния гейм.

Григор Димитров - Михаил Кукушкин 4-6, 6-4, 4-6
на живо

Григор Димитров - Михаил Кукушкин 4-6, 6-4, 4-6

Първи мач за българина на турнира от ATP 500 във Виена

Срещата започна с два светкавични гейма. Кукушкин първи се ориентира в обстановката и натисна здраво сервиса на Гришо. Българинът едва удържаше подаването си, докато руснакът много лесно печелеше геймовете си.

В седмата партия представителят на Казахстан стигна до желания пробив. Григор не можа да вкара първите си  сервиси и губеше дългите разигравания с прибързани действия. Това вдъхна още по-голяма увереност в Кукушкин, който с лекота затвори частта за 33 минути.

Снимка 385427

Източник: GettyImages

Във втория сет тенденцията се запази. Кукушкин сервираше безупречно и рядко даваше някоя точка на Димитров. Българинът постоянно трябваше да спасява точки за пробиви. Той редуваше двойни грешки и неспасяеми сервиси.

В края българинът започна да намира играта си и смути подаването на противника си. В десетия гейм хасковлията достигна до три точки за пробив. Той предизвика дълги разигравания и форсира грешка на противника си, довела до изравняване в сетовете. Втората част продължи 49 минути.

Представителят на Казахстан не се смути и използва отпускане на Григор. Пробивът в първия гейм на последната част се оказа решаващ.

Но Димитров не се предаде. Качеството на играта се повиши много, като и двамата играеха много търпеливо и разнообразно. Все пак се забеляза тенденцията Кукушкин да търси постоянно бекхенда на българина.

Снимка 381534

Източник: GettyImages

В четвъртия гейм късметът измъкна руснака. Петата партия беше най-дългата в мача. Двамата направиха общо 18 разигравания, като българинът спаси 5 точки за пробив. Двойните му грешки постоянно даваха шанс на руснака.

Последваха три бързи гейма и Кукушкин трябваше да сервира за мача. Тогава Димитров изпусна големия си шанс. Българинът натисна и стигна до три точки за пробив. За съжаление в следващите пет разигравания късметът беше на страната на Кукушкин. Хасковлията направи пет грешки от бекхенд и срещата приключи. В две от точките двамата прехвърляха страхливо, докато Димитров сгреши.

В интерес на истината резултатът в геймово изражение не показва голямото превъзходство на Кукушкин. Точките са 110-98 в негова полза. А при посрещане предимството му е огромно - 49 на 23. Изиграха се общо 124 точки, когато сервира Григор и "само" 84 на подаване на Михаил. Хасковлията допусна два пробива, но отрази 16 възможности за брейк. Руснакът беше пробит веднъж от 9 шанса за брейк за Григор.

Снимка 385426

Източник: GettyImages

Българинът показа превъзходство на сервис и заби 10 аса. Но допусна 11 двойни грешки. Кукушкин направи само 2 директни точки, но не сбърка нито веднъж две поредни подавания.

Григор отново показа, че играе на практика, че му куца много втория сервис. Той реализира само 41% точки в тези ситуации срещу 67% на противника си.

Утре Кукушкин ще играе за втори път със Андрей Рубльов във Виена. Веднъж вече го победи в квалификациите, но Рубльов продължи като "щастлив губещ".

Снимка 372278

Източник: twitter.com/rogerscup

Григор Димитров може да играе в още един турнир до края на 2019 година, "Мастърс" 1000 в Париж през следващата седмица. Българинът направи слаб сезон и ще падне до около 20-о място в ранглистата на ATP. Дано си направи изводи, какво не трябваше да променя спрямо миналата година.