Григор Димитров загуби от Рафаел Надал осминафиналния мач от турнира "Мастърс" 1000 в Монте Карло с 4-6, 1-6. Двубоят приличаше много на миналогодишния полуфинал между двамата, българинът беше равностоен през първия сет. В десетия гейм направи две грешки и предаде частта. След това испанецът тотално доминираше на корта и с лекота затвори двубоя.

Григор Димитров - Рафаел Надал 4-6, 1-6
на живо

Григор Димитров - Рафаел Надал 4-6, 1-6

Фатален сблъсък №13 на българина с "Краля на клея"

Надал започна много силно и спечели първите шест точки. Григор губеше дългите разигравания, но се съвзе и успя да спаси подаването си. Двамата направиха серия от зрелищни точки, в които Димитров не отстъпваше на именития си съперник.

Испанецът все пак проби за 3-1 и затвърди брейка при следващото си подаване. Но българинът не смяташе да се предава и заигра на много високи обороти.

Снимка 418971

Източник: GettyImages

Хасковлията доминираше в следващите три гейма. Той беше почти безгрешен и печелеше дългите разигравания. Рафа беше леко смутен и резултатът стана 4-4.

В края на сета при 4-5 и 30-30 Григор направи две грешки, с които предаде сета и както се оказа по-късно и мача.

Във втората част се повтори картината от миналата година. Надал проби веднага за 2-0. Григор блестеше епизодично, когато показваше високата си класа.

Снимка 418155

Източник: GettyImages

Хасковлията все пак успя да счупи геврека за 1-3, но за повече нямаше нито сили, нито увереност. Мачът продължи 1 час  32 минути.

Точките в мача са 47 на 63. Гришо направи 3 аса срещу 1 на Надал, но това е единственият показател, в който има превъзходство. Испанецът спечели 81% от вкараните си първи сервиси, а българинът - 68%. При вторите подавания процентите а 46 на 37 в полза на Матадора.

Снимка 418970

Източник: GettyImages

В крайна сметка непредизвиканите грешки направиха разликата. Малко преди края Димитров имаше 29, а Надал само 13. Точно 16 е точковата разлика в полза на победителя.

Григор Димитров показа подобрение в Монте Карло, но малшансът го изпревари рано срещу Рафаел Надал. Това разбира се, се дължи на пропадането на хасковлията в световната ранглиста. В началото на 2018 година той беше №3. В понделник Григор Димитров ще бъде в най-добрият случай №43.

Снимка 418972

Източник: GettyImages