Григор Димитров загуби единствения си мач на турнира на твърда настилка от ATP 250 в Атланта (САЩ) от местния квалификант Кевин Кинг с 5-7, 4-6, след като допуснати невероятни обрати и в двете части. Американецът не е лош играч, въпреки че се намира на 405-о място в света в началото на тази седмица.

Пропадането на българина продължава, защото той няма да вземе точки от турнира и остава с актив от 952 точки за световната ранглиста и загуби минимум 2 позиции, заемайки временно 55-о място. Най-добрият ни тенисист е в серия от 4 поредни поражения, започнала от мача срещу Стан Вавринка на "Ролан Гарос".

Григор Димитров тренира гол до кръста в Атланта

Григор Димитров тренира гол до кръста в Атланта

Франсис Тиафо се присъедини към заниманието на българския №1

В паузата между сетовете хасковлията прибягна до медицинска помощ, показвайки, че има проблеми с контузията в рамото, която го спря да играе след Australian Open и го лиши от участие в София.

Това доведе до изключително колеблив начален удар, донесъл 49 точки на неговия съперник, когато Димитров подава. Левичарят Кинг имаше 23 възможности да реализира пробив и успя да оползотвори 6 от тях.

Срещата започна добре за Григор, който проби в първия гейм, допусна рибрейк във втория и отново взе подаването на съперника си в третия. Това му даде увереност и въпреки, че трябваше да отразява възможност за нов пробия при 3-2, поведе решаващо с 5-3.

Обратът настъпи, както в мача с Муте, когато българинът трябваше да сервира за сета. Десетият гейм в мача се оказа ключов. Кинг натисна на ретур и дръпна с 0-40 след двойна грешка на опонента си. Хасковлията спаси трите брейк точки, но Кинг стигна до още две, реализирайки последната. Междувременно Григор още веднъж сбърка и двата си сервиса. При решителната точка Димитров сбърка на мрежата.

Традиционно за тази година това смути Григор и след като взе само още три точки даде частта с 5-7 за 50 минути.

Снимка 431697

Източник: Twitter

След медицинската помощ нещата започнаха да си идват по местата във втория сет. Димитров нямаше намерение да се предава и изцяло неутрализира сервиса на Кинг. След два пробива дошли след оспорвани геймове българинът поведе с 3-0 и изглеждаше, че владее положението. Българинът беше много отпуснат и направи втория брейк с хубав триков удар.

Последва тотален срив в началния удар на Григор. Той загуби следващите три партии, в които е на начален удар, като да направи един пробив за 4-5, колкото да си върне надеждите, че може да измъкне мача.

Напълно закономерно срещата приключи с шестия пробив на Кинг. В дългата партия в срещата, в която бяха разиграни общо 16 точки, световният №405 реализира третия си мачбол за 4-6. Вторият сет продължи също около 50 минути.

Кевин Кинг спечели 84 точки в мача, а Григор Димитров 74. Точките при подаване на Димитров са 49- на 42 за Кинг. Хасковлията спечели само 8 разигравания при 24 изпълнени втори сервиси. Хасковлията има предимство в асовете - 8-5 и направи с една двойна грешка по-малко 8-9.

Другата седмица Гришо е заявил участие на турнира от същата категория в Лос Кабос (Мексико), а след това се очаква да влезе в основната схема на  "Мастърс" 1000 в Монреал (Канада).

Левичарят Кевин Кинг, който на 28 години постигна първа победа на ATP ще срещне във втория кръг в Атланта своя сънародник Тейлър Фриц, който също има победа срещу Димитров през този сезон. Кинг прибави 32 точки в актива си и се изкачи до 36-а позиция в света с 59 точки. Той стартира в квалификациите на домашния си турнир с "уайлд кард".

Резултати от ATP 250 в Атланта (САЩ)

Резултати от ATP 250 в Атланта (САЩ)

Григор Димитров със сериозни шансове за изкачване в световната ранглиста