Рафаел Надал ще изпревари Новак Джокович на 4 ноември и отново ще оглави ранглистата на ATP. Това се дължи не толкова на днешната загуба на сърбина от Стефанос Циципас в Пекин, а на един специфичен момент при изготвянето на класацията.

Стефанос Циципас детронира Новак Джокович в Шанхай

Стефанос Циципас детронира Новак Джокович в Шанхай

Гъркът направи обрат срещу световния №1

Когато свърши последният редовен турнир за сезона - "Мастърс" 1000 в Париж, освен точките от предишното му издание отпадат и тези от финалната надпревара в Лондон, която се провежда седмица по-късно.

В момента Джокович има актив от 9,545 точки. Той няма да играе никъде до Париж. Във френската столица Новак има да брани 600 точки от загубения финал през миналата година от руснака Карен Хачанов. Това означава, че сърбинът може да добави максимум 400 точки. В същото време Ноле спечели надпреварата в Лондон и 1600-те точки ще бъдат извадени от актива.

Така максимумът на сърбина на 4 ноември ще бъде: 9,545 + 400 - 1600 = 8,345 точки. Активът на Рафаел Надал в момента е 9,225 точки. Така "Краля на клея" ще се завърне на върха една година без един ден, след като беше свален от него.

Световна тенис ранглиста мъже

Световна тенис ранглиста мъже

Вижте класирането на най-добрите

Правилото за отпадане на точките от финалния турнир се използва с цел, ранглистата, която ще определи поставените за Лондон да съвпадне с годишната, за да се неутрализира  влиянието на предишната надпревара.

Рафаел Надал не игра преди 12 месеца в Лондон и той няма да загуби нищо на 4 ноември. Което означава, че Новак Джокович ще може да се върне на първото място при отлично представяне в английската столица само две седмици по-късно.