15-минутен филм, който ще представя Варна като туристическа дестинация пред Европа и света е създаден по проекта “Варна, град с културно наследство – кръстопът на цивилизации”. Най-известните забележителности на морската столица са представени във филма. Той е озвучен на английски, но е възможно да бъде озвучен и на други езици, съобщи Днес+.

Общата стойност на проекта “Варна – кръстопът на цивилизации” е 209 000 евро, като финансирането е по програма ФАР, “Развитие на културния туризъм”, съобщи ръководителят на проекта Марин Петров. Основните му цели са популяризиране на Варна като туристически дестинация, създаване на устойчив туристически продукт и издигане нивото на представяне на културно-историческото наследство.

Четири музея във Варна – Археологическия, Етнографския, “Римски терми” и музея “История на Варна” са ремонтирани и рехабилитирани за подобряване достъпа на туристи и представянето на експозиции по проекта. В ремонтираните музеи са освежени фасадите и вътрешни архитектурни елементи, подобрено е състоянието на подходи и помещения, на санитарните помещения, осигурени са достъп и улеснения за хора със затруднена мобилност.

По проекта в Археологическия музей е оборудван Посетителски център. Дейностите по създаването на центъра включват: оборудване и информационна система, система за управление на качеството, предлагане на туристически продукт и участие в мрежа от туристически маршрути, управление на развитието и анализ за удовлетвореността на клиентите.

По проекта са създадени и градски и крайградски туристически маршрути. Освен това се предвижда разкриването на информационен туристически център във Варна.

Предложението за създаване на такъв център вече е изпратено в Общинския съвет на Варна, информира кметът Кирил Йорданов.

Проектът “Варна – кръстопът на цивилизации” стартира през ноември 2003г. По проекта, чиято продължителност е 12 месеца, са утвърдени 19 предложения. Бенефициентите са главно общини, областни управи и неправителствени организации, като водеща роля има Община Варна. Основен партньор по проекта е Фондация за устойчиво развитие.