2016 г. е най-успешната за българския туризъм. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дебат за кадрите в туризма, част от националната кампания „Учи, за да работиш”.

За периода януари – август страната ни е била посетена от над 6 млн. чуждестранни туристи, което било - 16% ръст в сравнение с 2015 г. и повече от 35% - 40% ръст в сравнение с 2010 година.

Ангелкова прогнозира, че и 2017 г. се очертава да бъде изключително успешна, но това зависело от усилията, които се полагат в момента по подготовката на следващия туристически сезон.

От догодина цената на чадъри и шезлонги влиза в клаузите на концесиите

От догодина цената на чадъри и шезлонги влиза в клаузите на концесиите

При необосновано вдигане на цените, концесията щяла да се прекратява едностранно

По данни на Евростат за 2016 г. страната ни била на първо място по реализиран брой нощувки. До момента от януари до юни приходите в бюджета от туризъм са 1,75 млрд. евро или 3,4 млрд лв., което е с 15% повече в сравнение с предходната година. Целта, която са си поставили в Министерство на туризма, е превръщането на страната ни в устойчива целогодишна туристическа дестинация.

„Ние разполагаме с данни от 1991 г. и всички те показват, че 2016 г. е най-успешна и то в пъти в сравнение с предходните години”, коментира министърът на туризма. По думите й е важен ръстът не само за летния сезон, а и за месеците април и май, където също се отчита ръст от 20% за месец. Ангелкова коментира, че предприетите съвместно с бранша усилия за допълване на основните туристически пакети през лятото и зимата от услуги, свързани с културно-историческия, балнео- и спа, голф, гурме и винения туризъм, дават своите резултати.

„Туристите вече не са същите – освен традиционната почивка на море или планина, те търсят и допълнителни изживявания и допълнителни услуги, за да направят максимално различно своето изживяване”, коментира още Николина Ангелкова.

Като ключови за успеха на сектора тя определи инвестициите в материалната база и тези в подготовката на кадри в сектора.

Относно заетостта по данни от Световния съвет по туризъм страната ни отчита спад в наемането на кадри в туризма от 10 % за 2015 г. в сравнение с 2014 г. Така за 2015 г. заетите в сектора са 92 хиляди, а общо в заетите в дейности, свързани с туризма са 366 хиляди.

За 2016 г. данните представи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите й заетите в сектора са близо 170 хиляди души. С промени в Закона за трудовата мобилност, правителството предложи промени, с които за пръв път се дава възможност в удължен период от три месеца да бъдат наемани сезонни работници от трети страни. Така от бизнеса се надяват да решат проблема с недостига на кадри и обслужващ персонал - сервитьори, бармани, рецепционисти, аниматори. Заради недостига им работодателите търсят възможност за вноса им от страни като Молдова и Украйна.

Председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин не пропусна да отбележи, че малка и бедна България подготвя кадри за богата Европа. Той изтъкна, че освен от Молдова и Украйна бизнесът проявява интерес за внос на работна ръка в сектора от Армения, Грузия, Македония и Сърбия.

За решаването на проблема с недостига на кадрите в сектора към Министерство на туризма функционира Междуведомствен съвет за кадрите в туризма, в който участват представители на всички институции, на университетите, на бизнеса. Проучва се и опитът на страни като Франция, Испания, Португалия за създаване на квалификационен център за практическо обучение за период от три месеца или година.