Цената на чадърите и шезлонгите от догодина влиза в клаузите по договорите за концесия с Министерство на туризма. Това коментира пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в дискусия, посветена на развитието на кадрите в сектора.

Така, с готвените промени, Министерство на туризма ще може да прекратява едностранно концесията, ако концесионерът вдига необосновано цените на чадърите и шезлонгите.

„Предвидили сме в предстоящите договори това да е едно от условията за прекратяване на договорите. Така ще гарантираме цените, предложени от бъдещия концесионер, да не бъдат променяни, освен по причина инфлационен индекс”, обясни Ангелкова.

За летния сезон Министерство на туризма е направило 200 проверки на концесионерите, а приходите от наем, които отчита, са в размер на 1,1 млн. лева. Очаква се те да достигнат 4,8 млн. лв., след като бъдат изплатени и останалите вноски от страна на наемателите на плажове.

До момента от глоби и санкции в Министерство на туризма са постъпили 100 хил. лева. Общият размер на наложените санкции е в размер на 620 хиляди лева. В тях се включва и неустойката на проблемния „Слънчев бряг север”.

Припомняме, след проверка на инспекторите там бе установено разполагане на търговски обекти на по-голяма площ от позволената, за което концесионерът бе заплашен с глоба от 300 хиляди лева. Очаква се решението на комисията от инспектори в ресорното министерство, която трябва да реши каква ще е съдбата както на концесията на „Слънчев бряг - север”, така и на „Несебър – юг”, където също бяха констатирани сериозни нарушения.