3D виртуална реалност ще потопява туристите в култовото средище Мадара. Това предвижда проект за изграждане на медиен информационен център при Мадарския конник. Той е световен паметник на културата и е в списъка на ЮНЕСКО от 1979 година. Проектът ще бъде осъществен с помощта на благотворителна кампания под надслов "Ние обичаме България", реализирана от търговска верига магазини.

Това е второто издание на кампанията. В първия етап бяха събрани средства за реставрацията на лъва при паметника "Шипка".

Заместник-министърът на културата проф. Боряна Христова заяви, че проектът заслужава да бъде изпълнен. Очаква се изготвянето да започне най-рано лятото, когато приключи кампанията по набиране на средства. Успех за кампанията ще е ако проектът за информационен център бъде изпълнен за 10-годишнината от обявяването на Мадарския конник за символ на България през 2018 година.

Партньори в кампанията са Община Шумен, Регионалният исторически музей, Министерство на транспорта, Министерство на културата, Министерство на туризма. Кулминацията на кампанията ще бъде концерт на 31-ви май в зала "Арена Армеец" с акцент върху народната музика. В концерта участие са потвърдили "100-те кабагайди", певиците Преслава, Десислава, Орлин Павлов, Орлин Горанов, Панайот Панайотов, диджей Сто кила.

Всички постъпления от продажбата на билети ще бъдат разходвани за проекта. Отделно в търговските обекти от веригата магазини ще бъдат включени в продажба торбички, брандирани с "Мадарския конник". Един лев от приходите от продажбата им ще бъде дарявана за каузата.

Предвиждат се и безплатни уроци по народни танци два пъти седмично. Състезания между аматьорите по народни танци ще определят най-добрите, които ще могат да се изявят на концерта в "Арена Армеец".

Проф. Боряна Христова посочи, че най-съвременните технологии ще направят паметника по-познаваем. По думите й целият проект е обърнат изключително към младежка публика. Дори за най-малките се предвиждат специални игри и специален детски кът, който да ги посреща. Христова посочи, че е знаково, че това се прави в навечерието на българското председателство на ЕС. В момента културното министерство подготвяло усърдно програма и онова, което ще покажем на Европа. 2018 г. е обявена за година на културното наследство.

Мадарският конник е знаков световен паметник и с нетърпение се очаква подробно разработеният проект за съгласуване в Министерство на културата.

Заместник-кметът на Община Шумен Найден Косев посочи, през 2016 г. отчитат 73 000 посещения на туристи. Около 3,5% се е повишил ръстът от чуждестранни туристи. По думите му този район дава възможност за различни спортни туристически дейности, освен за културно-исторически туризъм.