Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация иска спешна среща с финансовите институции относно кредитирането на туристическия бранш.

От организацията посочват, че това е един от най-сериозните проблеми в началото на летния сезон.

В писмо с искането си, изпратено до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, от БХРА заявяват, че въпреки препоръките на Европейската централна банка в момента банките у нас не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите кредити са разсрочени за най-много една година, която за повечето хотелиери изтича през пролетта.

Прогнозите обаче са кризата в туризма да продължи минимум 4-5 години и възстановяването на сектора да започне едва през 2023 г.

БНБ утвърди правилата за новия мораториум

БНБ утвърди правилата за новия мораториум

До 23 март могат да се подават искания за отсрочване на задължения

От БХРА подчертават, че голяма част от хотелската база е построена и реконструирана с кредити. Заради епидемията банковите заеми са разсрочени за период от 6 месеца до 1 година, като при втората вълна на COVID-19 беше прието мораториумът да е до 31 март тази година.

От асоциацията обаче са категорични, че това е крайно недостатъчно предвид факта, че през 2020 г. не е имало никакъв туристически бизнес и на практика хотелиерите нямат приходи, от които да погасяват задълженията, които трябва да се обслужват от май 2021 г.

По тази причина те предлагат банките да предоговорят кредитите, като се осигурят 5-годишни гратисни периоди. През тях според БХРА би било добре кредитите да се обслужват според възможностите на всяка една от фирмите кредитополучатели.

Туроператорите вече могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 г.

Туроператорите вече могат да разсрочват кредитите си до края на март 2021 г.

Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца

Във връзка с липсата на оборотни средства за подготовка на сезона поради липса на ранни записвания и плащания по тях от Асоциацията искат финансовите институции да им предоставят кредити за оборотни средства до 500 000 евро. Целта е да може да се подготви сезонът и да се поемат разходите за първите 2-3 месеца, тъй като плащанията от туроператорите са масово договаряни със срок до 2 месеца след предоставяне на услугата.

От БХРА напомнят, че за банките туристическият отрасъл е рисков и не кредитират персонала, работещ в туризма, поради което той се пренасочва към други икономически отрасли.