9,3 % е ръстът на приходите от международен туризъм през 2017 г. у нас спрямо рекордната досега 2016 г., съобщиха от Министерството на туризма.

През 2017 г. приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., според данните на БНБ.

Това е с 9,3% повече спрямо рекордната до момента 2016 г. Според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв.

6,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм от януари-ноември 2017 г.

6,6 млрд. лв. са приходите от международен туризъм от януари-ноември 2017 г.

Страните от ЕС са най-големият генериращ пазар за международен туризъм на България

Министърът на туризма Николина Ангелкова припомни, че през цялата 2017 г. чуждестранните посещения на туристи у нас са били близо 8,9 млн. Това е със 7,6 на сто повече от 2016 г.

За пазари като Гърция и Румъния тези визити са били по над 1 млн. Туристите у нас са от Германия, Турция и другите балкански страни, Великобритания, Украйна, Молдова, Израел, Полша и пр.

Достиженията на България в туризма бяха представени пред участниците в срещата на министрите на туризма от страните членки на ЕС "Туризъм и икономически растеж" през миналата седмица в София. В неформалния форум се включиха еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбиета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, представители на Европейския парламент и Европейския комитет на регионите, ръководители на сектора и експерти от над 30 държави.