В момента се намираме в най-силната част на сезона. Там цените са най-високи и нещата чисто статистически изглеждат добре. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров пред БНТ.

По думите му нетните показатели към момента са в пъти по-добри от тези за миналата година, като за сезона се очаква приходите да са със 70% повече спрямо същия период на 2021 г.

"Реално може би се различава картината, тъй като приходи не значи печалба, но от редица пазари вече имаме сериозно увеличение в броя на туристите, които посещават България". Посочи Димитров.

Той уточни, че гостите на страната ни от Румъния са двойно повече спрямо миналото лято, а броят на туристите от Великобритания е нараснал 10 пъти - от 14 000 на 140 000. Засилен интерес се наблюдава и от страна на Израел, Полша, Чехия и Германия. До края на юни България са посетили над 50 000 руски граждани, главно собственици на имоти и апартаменти у нас.

Илин Димитров каза още, че по-точни данни ще има в края на септември, но за момента цифрите са обнадеждаващи. Той посочи също, че Министерството на туризма ще направи всичко възможно да удължи сезона максимално.

Проверки на цените по курортите и по една допълнителна линейка

Проверки на цените по курортите и по една допълнителна линейка

Това обеща служебният министър на туризма Илин Димитров