"София бележи ръст от 77% на туристи за първото полугодие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г.". Това съобщи заместник-кметът на направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм" Ирина Савина, цитирана от Столична община.

Според актуалните данни на Единната туристическа система (ЕСТИ) на Министерството на туризма 139% е ръстът на чуждестранните и 37% на българските туристи, посетили Столицата спрямо първото полугодие на 2021 г. 

МТС прие разчетите на Столична община за покриване на загубите на транспорта в София

МТС прие разчетите на Столична община за покриване на загубите на транспорта в София

Текущите задължения за столичния градски транспорт са в размер на 25,3 млн. лв., а просрочените - 44,3 млн. лв.

Чуждестранните туристи се завръщат в София, като броят им за първите шест месеца надвишава българските. Водещи сред чуждестранните пазари по брой туристи са Германия, Румъния, Израел, Италия, САЩ, Румъния, Гърция и др. От началото на годината се отчита засилен интерес към София като туристическа дестинация от британските граждани.

Туристите се застояват в София средно 2,3 дни, като ръстът на нощувките е 86%.

За първото полугодие на 2022 г. водещ дял с 62% сред пренощувалите туристи имат чуждестранните, срещу 38% за българските. Данните на ЕСТИ отчитат преобръщане на тенденцията от същия период на 2021 г., когато делът на пренощувалите български туристи е 51%, срещу 49% за чуждестранните.