Асоциацията на индустриалния капитал в България не очаква да настъпи хаос с преизчисляването на данъците върху имотите в курортните селища. Това стана ясно от думите на изпълнителният директор Добрин Иванов пред БНР. Изказването му е по повод решението на Конституционния съд.

Иванов напомни, че при предложението от октомври 2018 г. за промяна на Закона за местните данъци и такси въздействието е било оценено в размер на 200 млн. лева - това е сумата, която би трябвало да се събере от данък върху недвижимите имоти в 143 курортни селища.

Най-вероятно тази сума е била преувеличена, тъй като това е доста голям приход, коментира той.

ГЕРБ подкрепят идеята за данък на имотите в курортите

ГЕРБ подкрепят идеята за данък на имотите в курортите

Но данъкът, който предлага Симеонов ще се трансформира

Иванов изрази надежда, че повечето от общините не са включили в своите бюджети за 2019 г. такъв завишен приход по перо данък върху недвижимите имоти, тъй като още в края на миналата година е било ясно, че разпоредбата ще бъде атакувана в Конституционния съд.

Той е категоричен, че липсата на този приход ще се отрази върху подобряване на инфраструктурата в курортните селища и услугите.

Иванов обаче смята, че когато става въпрос за данъци, трябва да има предвидимост. Нужно е широко обществено обсъждане и предварително приемане от обществото, посочва той.

Според него трябва да се търсят други инструменти за изсветляването на доходите на некоректните собственици на недвижими имоти, които ги отдават под наем в курортните селища, без да обявяват приходите си от наема.

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

С новия данък в курортите Симеонов бори сивия сектор в 500 хиляди жилища

Обяснява, че това не е втори данък, а нещо като алтернатива на курортната такса