"За миналата година, независимо от негативните прогнози и тенденции, завършихме с над 9 300 000 чуждестранни туристи, което е 0.4% ръст в сравнение с 2018 г."

С тези данни се похвали министър Николина Ангелкова след проведена работна среща с бранша.

По думите й анализът показва изключително сериозна нужда да се фокусира рекламата към организирания туризъм, пилотно особено по линия на морския туризъм, тъй като от 9 300 000 чуждестранни туристи, 5 400 000 са дошли у нас за морски и летен туризъм от юни до септември.

На брифинга бе отчетена тенденцията за увеличаване интереса към к.к. "Албена", като по думите на изпълнителния директор на курортния комплекс Красимир Станев увеличението с 12% на записванията се дължи именно на финансовата инжекция от 15 млн.лв. на държавата в реклама на родния туризъм.

"По този начин западните партньори на България усетили, че правителството застава зад туризма и това им вдъхнало повече доверие", обясни Станев, като дори посочи, че смята, че реалното увеличение ще се усети дори не тази, а следващата година.

Ангелкова не дава прогнози колко ще намалеят китайските туристи у нас заради коронавируса

Ангелкова не дава прогнози колко ще намалеят китайските туристи у нас заради коронавируса

Пътуванията от Китай в България били малко

По време на срещата с бранша е обсъдена законодателната програма, като утре предстои ресорната парламентарна комисия да приеме текстовете за статута на националните курорти.

По думите на Ангелкова така за първи път ще се регламентират със закон националните курорти и ще има ясни правила за тяхното функциониране. Чрез законопроекта ще се постигне цялостен регламент на статута на националните курорти.

Друг въпрос, който бил обсъден са ски учителите и ски училищата, за да се регламентира професията на ски учителите.

Обсъдени са промените и в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене с цел облекчаване на процедурата, но не и намаляване на качеството, както увери Ангелкова.