Скандалите с презастрояването и бетона по Черноморието не се отразяват добре, защото те се отразяват и от западните медии. Това мнение изрази в студиото на БНТ министърът на туризам Николина Ангелкова в отговор на въпрос за строителството на плажа "Алепу". Припомняме, че вчера прокуратурата обяви, че протестира разрешението за строеж на плажа, издадено през 2018 година. В скандала със строителството на курортен комплекс, прикрито като укрепване на свлачище, бе замесено и името на съпруга на външния министър Екатерина Захариева - арх. Ангел Захариев, който е собственик на архитектурното бюро, проектирало съоръжението.

"Не е добре. Хората са изключително чувствителни по темата", призна Ангелкова, но призова и да се изчака решението на компетентните органи. Един от проблемите е, че през годините подробните устройствени планове са се изготвяли без никаква визия за бъдещето на туризма.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Едновременно с това Ангелкова беше категорична, че родният туризъм трябва да върне вниманието на българите и те да подкрепят родното. Николина Ангелкова увери, че водата на плажовете е чиста, особено след изграждането на много пречиствателни станции.

Винаги сме акцентирали на българите като водещ пазар в сектор "Туризъм". Затова и стартирахме кампания "Преоткрий България". Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави. Общата цифра на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година, обясни министър Ангелкова.

Министърката призова концесионерите за цените на плажните принадлежности "да не си играем на котка и мишка през лятото". Това изключително много вреди на целия български туризъм, а и глобите са сериозни, предупреди Ангелкова. "В това толкова тежко и трудно лято ние имаме необходимост да предлагаме качествен продукт и да спазваме всички законови разпоредби", каза още тя.

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

Ангелкова зове българите: Всички на българското море

От утре хотелите могат отново да отворят

"Ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване, подчерта Ангелкова. Според нея обаче рестартът на туризма след пандемията ще бъде изключително труден, а възстановяването на сектора ще бъде бавно.

Чартърните полети не се отменят, те се пренасочват. След отварянето на границите вчера, чартърите се пренасочват за юли, август, септември и октомври. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша.

Изключително важно е в тази толкова тежка ситуация както за сектор "Туризъм", така и за сектор "Транспорт" да се търси чрез диалог най-доброто решение, подчерта Ангелкова и обясни, че всички решения трябва да се взимат в режим на диалог, който тече в момента.

Няма анулирани чартъри за родното Черноморие след 15 юни, доволна Ангелкова

Няма анулирани чартъри за родното Черноморие след 15 юни, доволна Ангелкова

Туристическият сезон трябва да започне от 1 юли