С такива закони за Черноморското крайбрежие и за планините това, което прави министерството, е да забива последния пирон в ковчега на българския туризъм. Това заяви пред БНР председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Той изрази мнение, че министърът на туризма Николина Ангелкова и цялото министерство искат българските туристи да не почиват на Българското Черноморие. Той отбеляза, че се отчита спад и на чуждите туристи.

Според Попйорданов не се разбира за кого се правят промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той бе категоричен, че министър Ангелкова не познава като цяло туризма.

Затова се чудя наистина този закон кого обслужва - дали обслужва туризма, или обслужва определени лобита, на които трябва да се разчистят едни терени, за да могат да строят, коментира той, добавяйки, че се преследва свободното къмпингуване и плажуване.

Правителството брани дюните от хавлии и чадъри

Правителството брани дюните от хавлии и чадъри

С допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Попйорданов направи аналогия между това, което се иска да се прави по пистите в зимните курорти, и това на Черноморието ни: "Всичко да парцелираме, всичко да концесионираме, всичко да определим нормативно".

Относно заложените високи глоби той бе категоричен, че по този начин плажуването се превръща в "обществено опасно деяние".

"Законът се развива в посока на административно-наказателни разпоредби. Това е изкривяване на смисъла на закона, той се отклонява от целите", посочи Попйорданов.

Според него нито Министерството на околната среда и водите, нито регионалното ведомство трябва да мълчат за "безобразията в защитените територии по морето".

Трябва да дадем шанс на Българското Черноморие да започне да диша, категоричен бе той, настоявайки да се спрат строежите по морето.

Според него при настоящата ситуация неизбежно ще се стигне до протести.

Недоволни протестират срещу застрояването по Черноморието

Недоволни протестират срещу застрояването по Черноморието

Събрали са се край екоплажа в Иракли