Най-големият проблем, който заварих в Министерство на туризма е липса на работна ръка и тази липса създава много големи трудности. Решението се търси в работници от трети страни, но проблемът с издаване на визи седи с огромна сила. Това заяви пред БТВ служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Евтим Милошев посочи, че в България липсва работна ръка, въпреки че има бежанци и безработни у нас. Всеки търси някакви решения и то решения отвън, посочи той. И даде пример, че търсим работна ръка от Непал и Бангладеш. "Няма друго решение и затова усилията на Министерство на туризма и на държавата е издигане на престижа на България и родното Черноморие", коментира Милошев.

По думите му липсата на работна ръка е огромен проблем в туризма. Регулацията е тежка, но държавата се опитва всячески да помогне, за да реши проблем с липсата на работна ръка в туризма.

Евтим Милошев изтъкна още, че работодателите са готови да дават големи заплати, стига да имат персонал по морето. Той още веднъж натърти, че големият проблем остава липсата на работна ръка и работници. Българското Черноморие е едно райско място, заповядайте, призова туристическият министър.

Милошев увери, че и морската вода е чиста и няма причини за притеснение.

Запитан дали ще има достатъчно спасители и медицински специалисти по морето, Милошев обясни, че концесионерите (всички стопани на плажовете) трябва да са много щастливи, защото вчера Министерски съвет е приел постановление, с което най-популярно казано урегулирането на водно-спасителната дейност по Черноморието през този сезон ще се изпълнява със старата наредба. Има липса на работна ръка по отношение на спасителите и медицинските екипи, уточни той.

Плажовете, които нямат стопани и не са отдадени на концесия, са грижа вече на Министерство на туризма и на областните управители.

Между 8 и 10 лева ще бъде цената на шезлонг и чадър по морето.

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Браншът очаква туристи дори от Израел въпреки войната

Министърът на туризма отбеляза, че има забавяне на плащанията за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна. Милошев обясни още, че има проблем в програмата по отношение на данните, въвеждането на данните и има забавяне на плащанията. Министерство на туризма се опитва да реши проблема по най-добрия начин. Мярката за украинските бежанци казва, че работодателите един вид кредитират процеса, защото поемат украинските граждани, поемат услугите и чакат държавата да възстанови средствата и това не е справедливо генерално към бизнеса, уточни министърът.

За периода, който е от 24 февруари 2022 до настоящия момент по програмата са платени 273 млн. лв.

Относно казуса с регулацията на екскурзоводите, Милошев посочи, че не е добро решение за Министерство на туризма да няма регулация за екскурзоводите. Трябва да има регулация за екскурзоводите, за да знаем как те разказват нашата страна, настоя министърът на туризма.

Евтим Милошев още веднъж призова туристите да посетят родното Черноморие.