Националният борд по туризъм подкрепя основния законопроект за изменение и допълнение на туризма с малки корекции. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на УС на Националния борд по туризъм Мартин Захариев.

Той обясни, че има един голям закон за изменение и допълнение на туризма, който се е подготвял почти 3 години от ресорното министерство с широка обществена дискусия и с участие на професионалисти и експерти. Незнайно от къде от ъгъла се появи един втори законопроект, който обаче не минава през ресорната комисия в парламента, а отиде през бюджетната комисия и беше входиран не от Министерски съвет, а от двама депутати, и то през закона за бюджета 2020, и той касае регулация на резервационни системи през електронни платформи, посочи Захариев.

Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

В момента имало "статистическо затъмнение" относно легловата база у нас

Той заяви, че не може да си обясни тази стъпка, защото по негови думи двамата депутати, които са го внесли - Менда Стоянова и Валери Симеонов, са "уважавани политици в България, с голям парламентарен опит".

Според него нормалната процедура би трябвало да е Стоянова и Симеонов да използват вече гледания закон в парламента между първо и второ четене на закона за изменение и допълнение на туризма и да сложат своите предложения. Незнайно защо обаче те избрали бюджетната процедура, което било голяма грешка.

Ние от Националния борд по туризъм подкрепяме основния законопроект, внесен от министерски съвет чрез министерство на туризма с някои малки корекции в него, поясни Захариев.

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за имотите, отдавани под наем чрез е-платформи