В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Това заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори по повод предложението свободното предлагане на апартаменти да се регулира и те да се приравнят като хотели и къщи за гости.

От своя страна Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма подчерта, че това е тема, която отдавна е на дневен ред не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, изтъкна той.

Според него атаката е срещу неплащането на данъци, от което се оплакват много от кметовете. Като пример Драганов посочи София. По негови думи за 2018 г. Столичната община е планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, но е събрала едва 2 400 000 лв.

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Властта иска да регулира туристическите резервации онлайн

Предлага се въвеждане на категоризация и за имотите, отдавани под наем чрез е-платформи

Попов подкрепи думите му, заявявайки, че в момента има "статистическо затъмнение" относно легловата база у нас. Той посочи, че по данни на Националния статистически институт в цялата страна тя е 330 000 легла, докато според него те всъщност са близо 3 милиона.

"Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд", обобщи предложението той.

Попов е на мнение, че в общините в Северозападна България и в планинските райони къщите за гости трябва да бъдат освободени от всякакъв данък, за да могат изобщо да съществуват.

Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност, съгласи се и Драганов. Според него, ако се преминава към такава, трябва да се избере абсолютно облекчен режим.

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Разработват единна система за туристическа информация - ЕСТИ

Най-голяма заетост имат 4- и 5-звездните хотели, заяви Николина Ангелкова