За поредна година атракцията на Балчик - двореца и ботаническата градина - привлича не само туристите, но и скандалите.

Собствениците на обекта, който е разделен на две - Министерство на културата и Софийския университет продължават да поддържат две каси, които събират отделен вход на желаещите да разгледат обекта. Дълги години се водеха и съдебни спорове за собствеността, но ВКС беше категоричен, че собственик на ботаническата градина е Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Министерството на културата продължава да настоява входът за Двореца край Балчик и Ботаническата градина да имат една каса. Според заместник-министъра на културата Бони Петрунова, Софийския университет обаче избягва разговора по темата.

Според Петрунова двете каси категорично трябва да бъдат ликвидирани, а освен това трябва да се въведе електронна. Така и със съвременните методи за отчитане на абсолютно всички влезли туристи приходът ще може да се разделя справедливо между двамата собственици.

До двете каси се стигна, заради дългогодишния спор между Софийския университет, собственик на ботаническата градина и Министерството на културата, съсобственик на двореца.

Спорът сега е за парите от входните билети на туристите. В навечерието на новия сезон, проблемът остава. Остават и двете каси.