През октомври 52.8% от местата за настаняване у нас са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, показват данните на Националния статистически институт.

57.8% пък са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 37.7% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 24.6% от ръководителите са предприели като мярка "платен отпуск", 14.8% - "неплатен отпуск", а 13.1% - "освобождаване/съкращаване".

От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 7.6% от мениджърите, 3.5% са предприели мярката "дистанционна форма на работа", а 2.7% - "намаляване на възнагражденията на персонала". Същевременно 11.7% от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

Намаление в приходите от дейността си през октомври спрямо предходния месец са отчели 58.7% от анкетираните управители, докато при 37% няма промяна.

През следващия един месец 44.3% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "До 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 33.7% - че ще успеят "До 100%", а 21.6% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Относно бъдещата си активност в краткосрочен план 41.1% от ръководителите смятат да продължат да работят, 39.6% - да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 17.3% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 1% прогнозират да я прекратят.