Все повече туристи от България са привлечени от Хърватия, като те са очаровани не само от крайбрежните адриатически градове. Близо 13 000 български туристи са посетили Хърватия миналата година, по данни на националната статистика. Регистрира се дори 25 % ръст.

Страната ни пък са посетили 17 000 хърватски туристи, като има спад от почти 10 на сто. Делът на българските туристи в Хърватия като цяло не е голям. Миналата година страната е посетена от 14 млн. туристи, които са реализирали над 80 млн. нощувки.

Директорът на Туристическия борд в Загреб Лука Бенко отбеляза пред БНР, че се радват на голям интерес към Хърватска като дестинация. Голям е интересът към Загреб като средноевропейски град. Туристите отсядат там на път за Виена, Будапеща, Любляна, Венеция, Милано.

По данни на Бенко миналата година 28 000 български туристи са реализирали 37 000 нощувки в Загреб. Регистриран е ръст на пристиганията от 6 на 8 %.

Лука Бенко изтъква, че Хърватия показва на едно място различните култури, които преминали през историческото й развитие.  

Архитектурата в различните градове очаровала българските туристи, които не очаквали Хърватия да им предложи такова многообразие. Много харесвани от тях са Опатия, Дубровник, Сплит. Разбира се те са привлечени и от прекрасното крайбрежие. Бенко коментира, че туристите се интересуват и от Плитвичките езера. Това е каскада от 16 стъпаловидни поточни езера и е най-известният природен парк под закрилата на ЮНЕСКО.

Силно Хърватия се била насочила към далечните пазари като Китай, Япония, Корея, Северна и Южна Америка.

Лука Бенко е категоричен, че страната му може да предложи както спокойна почивка на крайбрежието, така и контакт с културното наследство или различни спортове. Предпоставка за това е географското й положение, културните и природни забележителности.