Представители на туристическия бизнес в Банско излязоха днес на протест пред началната станция на кабинковия лифт в Банско, съобщава БНР.

Причината - затруднен достъп до ски зоната над града заради новите правила за ползване на паркингите, обявени от концесионера.

Вчера движението беше блокирано заради проверки на полицията и автомобилната инспекция. Стотици скиори не можаха да стигнат до ски зоната по пътя, който е единствената алтернатива при голямото натоварване на кабинковия лифт през почивните дни.

Заради твърдението на дружеството концесионер "Юлен", че десетки бусове незаконно превозват туристи, служители на полицията и агенция "Автомобилна администрация" започнаха масови проверки.

Местният бизнес свърза проверките с напрежението, създадено през последните дни заради променените от концесионера условия за ползване на паркингите на долна и горна станция на лифта - по 12 лева на всяко влизане, а 15-те минути безплатен престой бяха премахнати.

Туристическият бизнес в Банско изрази остро недоволството си срещу концесионера в отворено писмо до министъра на туризма и местната власт в курорта.