Намаляване на ДДС за заведенията, е изключително важно за оцеляването на бранша. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От асоциацията подчертаха, че през последните две години бизнеса е бил изправен пред сериозни изпитания заради пандемията, а сега негативно му се отразява и войната в Украйна.

От БХРА посочват, че туризмът като сектор бележи най големи спадове от своето съществуване. По тази причина от асоциацията призовават за намаляване на ДДС.

За съжаление голяма част от българските политици в това число и управляващите не разбират значението на тази мярка за запазване на един от основните сектори на българската икономика. Идеята бе чрез разликата от намалението на ДДС повече средства да останат във фирмите, които да бъдат компенсирани по този начин без да се дават пряко пари от бюджета за ковид кризата, както и чрез разликата да се осигурят средства за възнаграждения на персонала, което се е и получи след въвеждането на мярката. Още веднъж подчертаваме, че намалението на ДДС за ресторантите е мярка не за намаляване на цените в заведенията за крайните клиенти, а за стабилизиране на сектора и по-лесно понасяне на загубите, нанесени от поредицата от кризи, посочи зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

От асоциацията припомнят, че по време на разговорите, които БХРА е провела преди изборите за 47-то Народно събрание с всички водещи политически сили, всички партии категорично са заявили подкрепата си за тази мярка.

Димитров заяви, че след 2 години на постоянно отваряне и затваряне на заведенията и налагане на мерки, които ограничават работата им, реално няма как да се докаже увеличение на физическата събираемост от ДДС в сектора, поради факта, че бизнесът е работил на едва 30-40 на сто от капацитета си и едва една трета от времето ефективно.

Мярката е от изключително значение за сектора, тъй като последиците от пандемията не могат да изчезнат с магическа пръчка, казаха още от БХРА.

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Били готови да си защитават интереса с всички средства