Витоша е ценен природен актив в зелената система на София. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов след днешната кръгла маса на тема "Спорт и туризъм на територията на Природен парк "Витоша", организирана от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.

Той увери, че има сериозен политически и граждански ангажимент да се намери решение едновременно за развитието и за опазването на планината.

Попов припомни, че търсенето на решения за управлението на Природен парк "Витоша" е от 2014 г.

По негови думи МОСВ работи с администрацията на Природен парк "Витоша" и до април ще има препоръки по Плана за управление на парка, за да има актуализирана версия и обществено обсъждане по нея.

7 природни парка у нас нямат актуализиран или никакъв план за управление

7 природни парка у нас нямат актуализиран или никакъв план за управление

Одит на Сметната палата установи сериозен систематичен проблем

Екоминистърът подчерта, че развитието на Витоша не е само един лифт, а модернизирането на туристическата и спортната инфраструктура ще изисква огромен материален и финансов ресурс.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който също взе участие в кръглата маса, също отбеляза, че планът за управление на парк "Витоша" не е обновяван от 2005 г., а настоящият е внесен към МОСВ за съгласуване.

Плановете за управление на природните паркове се приемат с решение на Министерския съвет, а тяхното изпълнение се възлага на Изпълнителната агенция по горите, поясни министърът. Той представи като възможни решения Природен парк "Витоша" да се превърне в зона за устойчиво развитие на спорта и туризма, да бъде регламентиран достъпът до територията на парка, да бъде монтирана автоматизирана система за проследяване и броене на автомобилния поток, да бъде обособен буферен паркинг, а също да се увеличат инвестициите за поддръжка на алейната и пътна мрежа.

Вътев посочи, че за да се контролира достъпът на пътни превозни средства до територията на парка целогодишно, трябва да бъдат изградени пунктове на подходите към м. "Златни мостове" и м. "Алеко" в кв. "Бояна" и кв. Драгалевци".

Разработват цялостна визия за развитие на парк "Витоша"

Разработват цялостна визия за развитие на парк "Витоша"

Забранява се строителството на нова леглова база

Според него контролът на използваните средства за зимно почистване на пътищата в планината следва да се подобри, да се възстанови въженият транспорт в планината, а опасните сгради да бъдат реновирани или премахнати.

Министърът на туризма Зарица Динкова пък подчерта, че министерството полага непрекъснати усилия за подобряване на безопасността на туристите в природна среда. В тази връзка е създадена работна група с представители на всички заинтересовани страни както от правителствения, така и от неправителствения сектор, чиято задача е да изработи регулаторна рамка за създаването, маркирането и поддръжката на пешеходните маршрути и маршрутите за планинско колоездене в България.

Динкова подчерта, че природата е основният ресурс за развитие на туризма и затова балансът може да бъде застрашен, ако в най-кратки срокове не бъде разработен и приет актуализиран План за управление на ПП "Витоша" с ясни цели, граници на развитие и ангажименти на всички заинтересовани