Екоминистерството е изискало до март да бъде преработен плана за управление на природен парк Витоша. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Вчера Василева е подписала становището на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по внесения за преглед проект на плана за управление. Документът е бил изпратен към дирекцията на природния парк, която трябва да изиска от изпълнителя да прецизира и редактира плана.

МОСВ иска да бъдат прецизирани зоните, в които могат да бъдат осъществявани дейности като развитието на ски туризма и изграждането на ски съоръжения. Причината е, че в представения пред министерството план за управление е обособена зона, която обхваща 40% от територията на парка. Това предложение на изпълнителите не е обосновано, не е аргументирано и не се базира на анализите в документа, според министър Василева.

След като бъде редактиран, планът ще бъде внесен за разглеждане във Висшия експертен екологичен съвет. След произнасянето на експертно становище, ще бъде придвижен за разглеждане в Министерския съвет.

Все пак това е най-старият природен парк на Балканския полуостров и е необходимо да имаме предвид, че главната цел на плана за управление е опазването на природата“, подчерта екоминистърът.

По думите ѝ, към настоящия момент съществуващите зони са 7-8%. Дали те ще бъдат разширени или не, това е предмет на анализа.

Василева уточни също, че планът за управление по своята същност не е план за устройствено планиране. Това е план, който определя зони, в рамките на които могат да се случват икономически дейности или съответно не могат. В резерватите например е забранена абсолютно всякаква дейност.

Това е първият път, в който МОСВ има право да се произнесе по плана за управление. Планът за управление се възлага от дирекцията на природния парк, това е подразделение на МЗХ.

По отношение на концесионния договор за Банско, Василева преповтори, че въпросът е предмет на обсъждане на Съвета за развитие.

Реформаторският блок са заявили желание да се даде още малко време до вземане на окончателното решение. Вчера е проведена работна среща в Парламента, инициирана от Найден Зеленогорски. МОСВ също били поканени, имало и представители на природозащитните организации и концесионера.

Съветът за развитие трябвало да излезе с общо становище във връзка с концесионния договор. Възможните варианти, които са разглеждани от самата междуведомствена група, са два. Първият - запазване на текущото състояние, което в продължение на години е причина за толкова много спорове и напрежение. Вторият вариант е прекратяване на договора с оценка, че последствията от това биха били изключително тежки за държавата.

Целта била концесионният договор да се приведе в съответствие със сега действащото законодателство.