Над 400 000 лева е сумата от глобите на концесионери и наематели на плажове до момента. Това обяви във Варна регионалната министърка Лиляна Павлова, съобщават от ведомството. Тя е категорична, че тази година са безкомпромисни от гледна точка на това да се осигури необходимата свободна зона и медицинско оборудване.

Извършени са над 220 проверки по всички плажове и всички нарушители са предупредени.

Павлова обяви, че ще предложи на Министерския съвет развалянето на три договора. Причината - системно неизпълнение на задълженията по тях. Министърката обаче предупреди, че след анализа след края на сезона може да се окаже, че предложенията за прекратяване на договори са повече.

През новия сезон се планувало увеличение на броя на стопанисваните плажове. Лиляна Павлова обясни, че според предвиждана промяна в методологията при избор на стопанин, предимство ще имат тези кандидати, които предлагат безплатни чадъри и шезлонги за плажуващите.

Община Варна разполагала с гарантиран бюджет от 84 млн. лв. по приоритетна ос 1 за изпълнение на градските проекти. Извън тази сума обаче в общината могат да бъдат реализирани проекти и по секторните приоритетни оси за туризъм, образователна, здравна и социална инфраструктура. Общината е бенефициент и по приоритетната ос за здравна инфраструктура. По нея се отпускат 163 млн. лв. за реформата на спешната помощ.

Вече ще се финансират не само центрове за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, а също за деца, лишени от родителски грижи, и за възрастни хора. Те ще бъдат с модерни условия и среда, близка до семейната, информира още Лиляна Павлова.