Преди години обвиненията срещу концесионера на Банско бяха, че е отнел територия, след което, че вреди на околната среда, а преди месец ДСБ излезе с официално становище, настояващо за разваляне на концесионния договор. Това заяви в „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria икономистът Красен Станчев, като посочи, че тази непоследователност не придава достоверност на обвиненията срещу концесионера на ски-курорта.

„Всичко това е на фона становище на ЮНЕСКО от 2012 г., в което се посочва, че Банско се развива добре и че може да бъде пример за курорти извън България”, коментира Станчев.

В момента хора като Борислав Сандов говорят за справедливост, а тя никога не е една и съща за всички, добави той.

Концесионният договор е преизпълнен, най-вече в областта на инвестициите, но и в концесионните плащания, заяви Станчев. „Концесионните плащания са направени така по договор, че правителството да не губи”, обясни той.

Има идея договорът да бъде направен като концесионното плащане зависи от печалбата. Но когато правите инвестиции, вие нямате печалба. В момента зависи от капацитета, без значение приходите. Собствените приходи на общините Банско, Разлог и Баня през последните 15 години са се увеличили десетократно, каза икономистът. Това е по линия не само на туристическа такса, но и разрешителни за строителство, както и общ обем на бизнеса, допълни той.

Ако концесионният договор бъде развален едностранно от държавата, не само, че ще трябва да се плащат неустойки на концесионера, но имиджът на България като надеждна инвестиционна страна ще пострада, което ще навреди и на останалите ски-курорти, смята още Станчев.