Министерският съвет определи Марио Ал-Джебури за председател на Държавната агенцията по туризъм и му възложи в едномесечен срок да подготви проект на Устройствен правилник на ведомството.

Със заповед на министър-председателя Сергей Станишев от длъжност е освободен заместник-министърът на културата Димитър Хаджиниколов, който бе ръководител и на Агенцията по туризма.

Марио Ал-Джебури е роден през 1973 г. Професионалната си кариера започва в Лондон. Бил е консултант в Arthur Andersen-Великобритания и мениджър в Lazard Investment Bank-Великобритания.

В периода 2004-юни 2005 г. е съветник в политическия кабинет на министър-председателя и координатор на дейностите, свързани с участието на България в следвоенното възстановяване на Ирак. От юни 2002 г. до август 2004 г. е съветник на министъра на икономиката.

Член е на Управителния съвет на Българския форум за бизнес лидерите и партньор и основател на Форем консултинг България.
Марио Ал-Джебури владее английски, немски, руски, сърбо-хърватски и арабски език. Марио Ал Джебури е брат на бившия финансов заместник-министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Гати Ал Джебури.

Според публикации в столичен всекидневник назначаването на Марио Ал Джебури е договорено преди две седмици по време на изнесената министерска сбирка в Боровец, на която участваха и коалиционните партньори Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.
Тогава ДПС са отстъпили агенцията на НДСВ срещу обещание да не я оглави бившият спортен министър Васил Иванов Лучано.
Преговорите се проточили близо половин година, тъй като Ахмед Доган категорично е отказвал да отпусне агенцията на царистите.

Везните бяха наклонени в полза на жълтата партия, след като те застанаха зад кандидатурата на новия главен прокурор Борис Велчев.
След това тяхно решение, Станишев е подкрепил тяхна страна в спора им за туризма.

Жълтите обаче също са направили отстъпка. Те се съобразили с категоричното искане на Доган Васил Иванов-Лучано да не поема сектора.