Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и ректорът на Националната спортна академия "Васил Левски" проф. Николай Изов подписаха договор за сътрудничество.

По думи на вицепремиера спортът и туризмът вървят ръка за ръка. Тя посочи, че пандемията е доказала колко е важно здравето и именно спортът подпомага неговото запазване. Спортът по нейни думи допринася и за привличане на повече посетители, особено в зимните ни курорти.

Според договора двете страни ще участват съвместно в научни изследвания, образователни и други проекти в рамките на национални и международни програми в областта на спортния туризъм. Те ще си взаимодействат и при разработването на законово-нормативната уредба за по-достъпна среда на спортно-туристически услуги за хора с увреждания и специални потребности.

Министерството на туризма и НСА ще работят за синхронизиране на спортния туризъм с европейските стандарти за водните и планинските спортове. Те ще си сътрудничат при участие в експертни комисии за категоризации, оценяване и сертифициране на обекти и планински водачи в спортния туризъм, както и при подготовката и на други спортни специалисти в областта на спортно-туристическата индустрия.

Николова изтъкна значението от по-добро позициониране на спортно-туристически дейности и услуги, тъй като през последните години те добиват голяма популярност.

От своя страна проф. Изов посочи, че споразумението регламентира добрите практики и инициативи, които Министерството на туризма и НСА могат съвместно да реализират и изтъкна, че академията има сериозен принос в подготовката на кадри за туристическия сектор. Той посочи, че в учебното заведения се обучават студенти за спортна анимация, както и по програми, свързани със ски учителите и планинските водачи.