Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди с извънредния и пълномощен посланик на Египет у нас Н.Пр. Халид Ибрахим Емара идеи и инициативи за насърчаване на туристопотока между двете страни и развитието на взаимното сътрудничество.

Николова подчерта, че България отдава голямо значение на добрите отношения с Египет в областта на туризма, тъй като държавата е приоритетен туристически пазар и партньор на България. По нейни думи през 2019 г. е отбелязан ръст от 19% при туристическите посещения на египетски граждани у нас, както и 16,2% увеличение в пътуванията на българи в Египет.

Според вицепремиера България има голям потенциал за развитие на различни видове нишов туризъм през четирите сезона на годината, което би могло да представлява интерес за египетските туристи. Николова увери, че в условията на продължаващата пандемия страната ни полага всички необходими мерки за осигуряване сигурността и здравето на своите гости.

От своя страна Н.Пр. Халид Ибрахим Емара посочи, че трябва много внимателно да се разглеждат икономическите отраженията, които коронавирусът нанесе върху туризма и цялата икономика. Според него на пандемията от коронавирус трябва да се гледа като на нова възможност за развитие.

По време на срещата се обсъди и възможността за организиране на срещи между туроператори, които работят на двата пазара.