Фирми без необходимите лицензи превозват нерегламентирано пътници до курортите в Гърция на еднодневни екскурзии. Това алармират туроператори от Благоевград, цитирани от БНТ.

Екскурзиите обикновено са извършват с микробуси. Целта е екипите на „Автомобилна администрация” да не могат да ги проверяват.

Туроператорите твърдят, че всеки ден към Гърция пътуват автомобили, които не отговарят на изискванията за задгранични пътувания. Колите представлявали риск за здравето и живота на пътниците, тъй като техническото им състояние не било добро.

Туроператорката Здравка Чимева обясни, че става въпрос за по-малки автобуси или микробуси, които нямат лиценз за осъществяване на туристическа дейност. Те не внасяли и необходимите данъци в държавата.  

Нерегламентираните превозвачи привличали клиенти с по-ниски цени. Рекламите най-често се пускали във фейсбук или интернет сайтове.

В същото време се увеличавал броят на пътниците, които предпочитат да заложат на сигурния транспорт. Там при заплащане получавали и застраховка.

От транспортното министерство обясняват, че автомобили или микробуси с осем места са най-често използваните за нерегламентиран превоз. Те не подлежали на проверка на „Автомобилна администрация”.

Автомобилите не се регистрирали на фирми, а на физически лица.

1500 лв. глоба грози шофьора, превозвал нелегално пътници. Колата му пък може да бъде спряна от движение за половин година.