Атаката срещу туристическия бизнес на България тази година беше много силна. Това заяви пред БНТ министърът на туризма Зарица Динкова. Според нея въпреки това е отчетен ръст на туристите с 4% в сравнение с годината преди пандемията.

По думите й международната ситуация е много сложна и България е част от нея. Тя уточни, че взривяването на язовир Нова Каховка е било най-голямото предизвикателство, с което страната ни е трябвало да се справи. Според нея реакцията на българските институции е била бърза и адекватна.

Министърът подчерта, че водите по родното Черноморие са доста по-чисти в сравнение с предходните години. Имаме вече 22 плажа със син флаг, добави тя.

Динкова засегна и темата за тръбите, оголили се на плажа в Китен след потопа по Южното Черноморие. Министърът посочи, че по случая тече проверка. Тя допълни, че е сформирана работна група между четири министерства - Министерството на туризма, Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването и Министерството на регионалното развитие, която ще работи по казуса.

Четири министерства проверяват мръсна ли е водата по Южното Черноморие

Четири министерства проверяват мръсна ли е водата по Южното Черноморие

Проверките ще продължат до края на октомври