Обмисля се възможността концесиите на плажовете да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма.

Процесът на прехвърляне няма да се случи преди края на 2015 г. - началото на 2016 г.

Идеята обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия. Въпросът се обсъжда с вицепремиера Томислав Дончев и министри.

Министър Ангелкова информира още, че се работи по изясняването на правния статут на националните ни курорти, като целта е да се направи оптимизация и да не се създава впечатлението, че това са "хранилки" за едно или друго управление.

Това ще доведе до яснота къде ще отиде туристическият данък, който се събира от общините, за да може да се изразходват целево за туристическа инфраструктура.

Във връзка с изясняването на правния статут на националните курорти министър Ангелкова каза, че вече са разпратени покани за създаване на експертна група към Националния съвет по туризъм. При обсъждането на този въпрос ще получим отговор за бъдещето на "Слънчев бряг" АД, който от една седмица вече е към Министерството на туризма, обясни Ангелкова.

Министърът съобщи още, че по отношение на визите за руски и украински туристи се проведени разговори и се търси най-добрият вариант за облекчаването на визовите режими.
Вече е започнало издаването на многократни туристически визи за три месеца в Турция, издаването в масовия случай става за три дни.