Около 3, 5 млн. чужденци се очаква да посетят българските летни курорти през тази година. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на импровизиран брифинг в МВР след среща с представители на 17 посолства у нас.

Вицепремиерът отчете, че през 2011 г. в страната ни са пристигнали 8,7 млн. чужденци, от които 4,5 млн. - туристи.

„Надяваме се, че с общите усилия и подобряване на условията ще привличаме по-добри туристи", заяви Цветанов, запитан как ще се преборим с алкохолния туризъм. Той добави, че благодарение на предприетите мерки са ограничени въоръжените грабежи на транзитно преминаващите през България, повишена е и сигурността в зимните ни и летните курорти.

От своя страна посланикът на Норвегия Тове Скарстейн подчерта, че целта на днешната среща е била да се оцени каква е реалната ситуация в България и какви подобрения са необходими в интерес на туристите по отношение на изминалия зимен сезон.

Тя подчерта, че България е постигнала огромен напредък и българските зимни курорти като Боровец и Банско са постигнали отлични успехи.

За летния сезон по българското Черноморие Скарстейн прогнозира нарастване на туристите от страни членки на ЕС и други държави, чиито посланици са присъствали на срещата в МВР.

Въпросите, които са дискутирали са били свързани с подобряване на достъпа до полиция, както и комуникацията с органите на реда. Друг засегнат проблем е липсата на преводачи, от които се нуждаят не само туристите, но и служителите на МВР.

За да подсилят колегите си край морето, ще бъдат изпратени общо 500 униформени от цялата страна.