Куфарите си за Великден и Гергьовден стягат около 540 000 българи. Те се насочват основно към свои близки, роднини и приятели. Предвид множеството предвидени тържества на открито туристическият бизнес очаква особено интензивно да бъде посетена вътрешността на страната, съобщава БНТ.

Чужденците от Западна Европа са впечатлени от начина, по който у нас се отбелязват двата празника. Заради това дните по Великден и Гергьовден представляват интерес за тях. Очаква се сред предпочитаните от тях дестинации да са курортите в Родопите и Стара планина.

Очаква се около 140 000 българи да прекарат празничните дни в чужбина. Предпочитани са Гърция, Сърбия и Румъния.

Превозвачите блокират границата с Гърция за Великденските празници
Обновена

Превозвачите блокират границата с Гърция за Великденските празници

В отговор на февруарската блокада

Припомняме, че превозвачите обявиха, че ще блокират всички гранични пунктове с Гърция и няма да се допускат никакви автомобили. Ще бъде създадена организация на пропускане – 4 часа пропускане и 20 часа блокада.

От бранша прогнозират, че май ще е първият от свързаните с настъпващия летен сезон натоварени месеци. През него ще има интензивни пътувания на българи в чужбина. Очаква се броят им за месеца да надхвърли 440 000. Близо по-голям в сравнение с март и април ще е броят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка. Очаква се той да достигне около 770 000.

Очаква се като цяло почивката за двата празника тази година да е доста по-евтина. С между 8 и 12 % по-евтини спрямо предходни ще са почивките за Великден и Гергьовден заради падането на цената на горивата.