Председателят на комисията по регионално развитие в парламента и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски настоява директорът на ДНСК веднага да разпореди проверка по съмненията за незаконно строителство в Иракли.

Повод за настояването на Зеленогорски е излъчен репортаж за строителни дейности на плажа, заснети с дрон, съобщават от партийния пресцентър.

Найден Зеленогорски бе категоричен пред Дарик, че щом има сигнал, че се извършва усилена строителна дейност на плажа на Иракли, директорът на ДНСК трябва незабавно да провери ситуацията и да се обяви има ли незаконно строителство. Той лично щял да проведе телефонен разговор с шефа на ДНСК, за да се увери, че съществува стриктен контрол по изпълнението на закона.

През март Зеленогорски и депутатите от Реформаторския блок са инициирали освобождаването на плажовете Карадере, Иракли и Корал от стопанска дейност. Това бе прието от парламента при промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Зрител на Нова телевизия е изпратил видео с кадри от Иракли, заснети с дрон, от които е видно, че в района тече усилена строителна дейност. Кирил Йорданов разказва, че докато отивал на плаж се разминал с няколко камиона със строителни материали.

Междувременно от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разпространиха информация по случая.

През януари 2013 г. била извършена проверка по сигнал. Началникът на Регионален отдел Национален строителен контрол Бургас издал две заповеди за спиране на строителството на Ваканционно селище, Ваканционен клуб и басейни в два имота в местност „Кладери”, землището на с. Емона, община Несебър. Заповедите били обжалвани. Със свои решения от ноември и декември 2013 г. Бургаският административен съд ги е обявил за нищожни, тъй като вещи лица определили пета категория на изгражданите строежи. Според Закона за устройство на територията не било от компетенциите на органите на ДНСК да спират този вид строежи.

През март 2013 г. след протест на прокурор двете решения за строеж са обявени за нищожни със заповеди на началника на РДНСК Югоизточен район. След като били обжалвани от възложителя, Бургаският административен съд е отменил двете заповеди, след което разрешенията за строеж са влезли в сила. Това означавало, че строежите са законни.

От МРРБ уточняват още, че контролът на строежите от четвърта, пета и шеста категория е изцяло в правомощията на общинската администрация по местонахождението им, в случая община Несебър.