От Форум „Природа" поискаха министрите на енергетиката, екологията, земеделието и туризма да изработят спешни промени след бедствията от последните дни.

Повод за искането е фактът, че вследствие на обилните снеговалежи четири дни туристическият комплекс Пампорово и град Смолян са били без ток, като това се е отразило изключително негативно на туризма.

Спортните съоръжения лифтове и влекове не работеха. В хотелите и ресторантите нямаше парно. Проблеми се създадоха и по отношение на храненето. Туристите не можеха да заредят мобилните си телефони. Туроператорите и хотелиерите са засипани от оплаквания за предплатените и провалени почивки. Подготвял се е и вариант туристите от Пампорово да бъдат пренасочени в другите ни зимни курорти.

Положението, изтъква организацията, се влошава и от исканията на скиорите за възстановяването на сумите по платените седмични лифт карти. И всичко това при положение, че в момента на Пампорово има почти 2 метра сняг. Мечта за всеки турист, подчертават от Форум „Природа".

Те са убедени, че всичко щяло да бъде избегнато, ако сервитутите (просеките) на далекопроводите бяха с размери съгласно европейските изисквания за безопасност - по твърдение на ЕРП-тата.
Тесните трасета на съоръженията станаха причина по цялата им дължина да има нападали клони и дървета. Вследствие на прекъснатите жици и труднодостъпните терени електроподаването бе възстановено чак след четири дни, коментират от „Природа".

Аналогични според тях са проблемите и за трасетата на лифтовете и влековете. Във всички зимни курорти вследствие на снеговалежа и по-силния вятър лифтовете не работеха целодневно поради необходимостта от непрекъснато почистване за предотвратяване на инциденти. Прекъсвания от този характер има през целия и зимен и летен туристически сезон.

Те са убедени, че до тези негативни последици за зимния туризъм се е стигнало поради факта, че в България все още не се изпълнява европейската Директива за сервитута на линейните съоръжения, каквито са далекопроводите и лифтовете. Трасетата им не са достатъчно широки, за да има лесен достъп до тях за текущо и аварийно обслужване.

Форум „Природа" обвинява зелените неправителствени организации, чиято съпротива спирала въвеждането на евростандартите.
Цитира се последния доклада на Евростат, в който е отчетено, че България, заедно в Латвия, Франция, Италия и Швеция са страните с най-голямо годишно нарастване на горските територии - над 10%. В доклада се посочва също, че дърводобивът в Европейския съюз се е понижил в различните страни от 10 - 20%, а в България намалението е от 34.2%.

Бедствието в Пампорово и Смолян и недоволните туристи ясно показват необходимостта от незабавни законодателни промени за изчистване на двусмислените и неясни текстове в Закона за горите, Закона за защитените територии, Закона за туризма и другите нормативни актове, създаващи хаос и конфликти в обществените и икономически отношения. Единствено ясното законодателство може да регламентира отговорностите и правомощията на бизнес, държава и неправителствен сектор за така необходимото на България развитие, изтъкват още от Форум „Природа".