На този етап е невъзможно посрещането в хотелите на Новата 2021 година. Това заяви в Банско министърът на туризма Мариана Николова, цитирана от БГНЕС. Припомняме, че само преди дни - след удължаването на срока на мерките до 31 януари - от Сдружението на заведенията в България предложиха да се позволи на обектите да отворят само за празника.

Николова посочи, че заетостта в хотелите е едва 30%.

Министърът посети курортния град, за да провери спазват ли се противоепидемичните мерки, които са предписани от здравните власти, и въведени ли са в местата за настаняване указанията, които са единни по отношение на това мерките да бъдат спазвани навсякъде еднакво.

Николова бе категорична, че храненето ще се осъществява в рамките на лимитирания час  - 22.00 часа, като допълнително е препоръчано на бранша да осигури сменен режим за изхранването, за да се избегне струпване на хора.

По думи на министъра е в компетенциите на РЗИ и БАБХ да проверяват спазването на правилата.

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

На поне 30% резервации за зимния сезон разчита Марияна Николова

По думите ѝ спадът в бранша е над 70%

"На всички ни се иска след 22.00 часа да имаме възможност да посрещнем Нова година в рамките на нормалния час, но на този етап такова решение няма, тъй като все още картината не го позволява. Има ли друго допълнително решение, то ще бъде обсъдено от щаба", увери Николова. По нейни думи е много важна самодисциплината.

Тя обясни, че в Пампорово има COVID охрана към хотелите и на самото ски съоръжение те разбутват тълпата, ако тя е повече от 15 човека. Министърът иска тази практика да се приложи и в Банско.

Според нея освен българи туристи ще дойдат и от балканските страни, защото е възможно придвижването с автомобили по здравните коридори.

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Очаква се интерес към СПА и бизнес туризма от сънародниците ни

Тя посочи, че към момента има значителен спад от 70%, но изрази надежда, че по празниците ще има допълнителни резервации.

Никоова инспектира и кабинковия лифт и ски зоната, придружена от кмета на Банско Иван Кадев и Иван Обрейков, маркетинг-директорът на "Юлен" АД.

След инспекцията министърът препоръчала "Юлен" да инсталират система за електронна продажба на карти за ски съоръженията.