Успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж и разпознаваемост на България, като дестинация за четири сезона. Страната предлага сигурност, комфорт и много повече комбинирани продукти. Това заяви министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова при откриването на първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм (НСТ) за тази година в Бургас.

Налице са всички предпоставки за много успешен летен сезон. Големите германски туроператори съобщават за ръст в записванията към момента между 22 и 45%, от Русия на този етап се отчита увеличение от 10% също в ранните записвания. Летищата Варна и Бургас общо отбелязват значителни ръстове на планираните полети за активния сезон на редица пазари спрямо 2016 - Холандия - 57%, Франция - 40%, Чехия - 31%, Словакия - 21%, Швеция - 15%, Полша и Финландия по 9%, Германия - 6%.

Предвижда се през сезона на място да бъдат проверени от експертните работни групи по категоризиране, 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта.

По актуалната тема за морските плажове, към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани 4 договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на р. Велека. По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 г., до момента са събрани над 5,8 млн. лв.

Във връзка със сигурността на туристите, Министерството на туризма провежда редовни срещи с контролните органи и специализираните институции. Обявена е обществена поръчка за функциониране на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и Система регистър за настаняване, за да може в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции, тази промяната предвижда да "изсветли" сектора.

Осигуряването на безплатната спешна медицинска помощ е сред най-важните акценти в работата на медицинските кадри през активния сезон. Постоянно се извършват проверки за нивата на шум в курортите, за чистотата на водите на плажовете, за дейността на лечебните заведения от болничната и извънболничната помощ. Чуждите туристи са с правата на българските граждани при ползването на медицинска помощ, а цените трябва да са обявени, гарантираха от Министерството на здравеопазването.

Константин Райков от Комисията за защита на потребителите увери, че проверките на контролния орган ще продължат интензивно по цялото Черноморие в съответствие със Закона за туризма и Закона за защита на потребителите. Особено внимателни ще са инспекторите по отношение на заблуждаващата реклама.

От началото на 2017 г. България е участвала на 14 международни туристически изложения със съдействието на министерството. Съизложители в тях са били над 100 компании, общини, организации. До края на април предстои институцията да реализира още 14 такива участия, като на 4 от тях страната ще се представи с национален щанд (ITB-Берлин, ITM-Москва, MITT-също в Москва, UITT-Киев).