30 % ръст на турски туристи в зимните курорти заради облекчения визов режим. Това отчете в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Дарик.

Тя припомни, че през ноември 2014 г. е започнало издаването на туристически визи само за три месеца. Те се издават за три дни. Мярката вече дава резултати. Базирайки се на анализи от предишни години, министър Ангелкова предвижда общият ръст на туристи от южната ни съседка да бъде около 10 %.

Същевременно тя отчита спад на руски и украински туристи у нас за периода януари-ноември. Намаляването на техния брой се дължи на кризата в Украйна. Николина Ангелкова представи и цифри. „Спадът на украински туристи е с около 56 000 души, което прави 8,2 %, а руските туристи са намалели с около 22 000 или 3,2 %", посочи тя.

Министърката коментира, че това предизвикателство може да се компенсира с облекчаването на визовия режим с Турция, за което се водят активни разговори с Министерството на външните работи.

Николина Ангелкова коментира, че е възможно да бъде постигнато облекчение на визовия режим и за Украйна, Русия и Китай, уточнява БГНЕС. В Министерството на туризма у нас са постъпили много тревожни сигнали за различни практики на консулските служби спрямо чужди туристи, но министърката увери, че дисциплината ще бъде затегната.

Ангелкова обяви и още една съвместна инициатива между България, Турция и Гърция за създаване и промотиране на общ туристически продукт. Инициативата ще бъде представена от министрите ни на туризма и на културата - Ангелкова и Рашидов, на изложение в Турция на 22 януари. Тогава ще бъде подписана и спогодба за привличане на далечните пазари. Един от културно-историческите маршрути в готвената стратегия за промотиране ще минава пред Кърджали.

Министър Николина Ангелкова отбеляза и необходимостта от квалифицирани кадри за туристическия сектор. От думите й стана ясно, че се водят разговори с просветния министър проф. Тодор Танев, за да може да се фокусират т.нар. професионални гимназии и паралелки по туризъм. Според нея важно е и въвеждането на дуалното обучение, с което нуждите на бизнеса и на бранша да рефлектират в образованието така, както е в Германия, Австрия, Испания и в повечето страни на Европа.