Изпреварващите ръстове на строителство на хотели ни поставят пред отговорността да популяризираме страната като туристическа дестинация.

Това каза президентът Георги Първанов по време на Втория конгрес на инвеститорите в туризма.

"Една от най-важните задачи е да изградим образ на Югоизточна Европа като привлекателна туристическа дестинация", каза още Първанов.

Той посочи, че все още не може да убедим инвеститорите в предимствата на нашите закони, касаещи туристическия бранш.

Туризмът е с голям потенциал като половината от преките чуждестранни инвестиции у нас са насочени към туристическия и имотния сектор, каза Първанов.

По-голямо внимание и повече средства да се отделят за реклама, поискаха и от самия туристически сектор.

Нашата перспектива е да разширим туристическия сезон от 3-4 месеца на 12 месеца, посочи Красимир Геров, председател на Националния борд по туризъм.

Според него 1-1.5% от приходите в бранша трябва да се дават за реклама на страната ни като привлекателна туристическа дестинация.

Сега отделяме едва 6 млн. лв. за реклама, а други държави дават много по-големи средства и успяват да продават по-добре своя продукт, допълни Гергов.

Нещата през последните 8-10 месеца се промениха значителна степен. Сега сме изправени пред това, че световната финансова криза ще засегне най-сериозно туризма. Това е мнението на председателя на икономическата комисия в Народното събрание Йордан Цонев.

Той посочи, че като цяло данъчната ни политика в областта на туризма е най-добра в Европа, а като се изключат и някои ресурсни държави, е може би най-добра в света.

Ръст от 20% на чуждестранни туристи у нас е достойно за уважение, защото в другите страни той е 6-10%, каза председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

Тя посочи, че Европа е №1 като туристическа дестинация с дял от 87% с 484 милиона посетители.