Допълнителни служители ще бъдат командировани в консулските ни служби в Москва, Санкт Петербург, Киев, Одеса. Ще бъдат наети и местни лица, съобщават от Министерството на туризма. От ведомството на министър Николина Ангелкова уточняват, че това се прави с цел да се отговори на очаквания ръст на „last minute" записванията от Русия и Украйна.

Консулските ни отдели в Кишинев, Минск, Техеран, Бейрут, Астана, Тбилиси, Истанбул и Бурса също ще бъдат обезпечени с допълнителни експерти, става ясно още от съобщението на министерството.

331 хил. лв. от бюджета на Министерство на туризма ще бъдат преведени на Министерството на външните работи. Това е необходимо, за да се осигури работата на командированите и наетите служители. Очакванията са подсилените екипи да спомогнат за стимулиране на нови записвания от споменатите региони. Освен това те ще осигурят бързо и безпроблемно обслужване на групи и индивидуални туристи. Средствата ще помогнат да се повиши оперативността и конкурентоспособността на административните услуги.

От Министерството на туризма изтъкват, че посочените консулски служби са в традиционни генериращи пазари за страната ни през  лятото или са с перспективи за развитие. Посочват се данни на националната статистика, според които през лятото на миналата година (юни - юли - август) страната ни е посетена от около 480 хил. руски граждани и над 180 хил. украинци. На девето място по брой чуждестранни туристи в страната ни с над 120 хил. души се нарежда Беларус. Осма е Турция. Тя обаче е много перспективен за нас пазар, изтъкват специалистите и посочват, че се отчита ръст от 16% с близо 130 хил. туристи.

Ръст от близо 10 % с над 6 хил. туристи бележи и Казахстан. Увеличението на ливанските туристи за този период е било 7% с над 3600 гости, а пазар Иран бележи 83% ръст с над 7500 души. През миналото лято у нас са гостували около 4600 грузински туристи, сочи още статистиката.

От оглавяваното от Ангелкова министерство отбелязват, че обезпечаването на консулските служби с допълнителни служители е поредната предприета от тях стъпка за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи.

От ведомството припомнят, че още в началото на месец февруари т.г. е договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Паралелно с това, уверяват от министерството, се използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), посочват още от министерството.

Отчита се, че всички направени досега усилия дават резултат. По данни на туристическото ни представителство в Москва, руски туроператори отчитат, че се запазва положителната нагласа на местните клиенти към туристическите пътувания в България. Дуснаците проявявали интерес към офертите за организиран детски и семеен отдих у нас, става ясно още от съобщението.