България използва в сферата на туризма едва 2-3 % от капацитета от минерални извори, който има. Това заяви в навечерието на международната конференция по СПА и Уелнес туризъм зам.-председателят на Държавната агенция по туризма Станислав Новаков, предаде Money.bg.

По неговите думи у нас има над 800 известни минерални извора, от които едва 5% са каптирани.

Над 80% от тези извори са с лечебни свойства с температура на водата от 21 до 101 градуса С.

Уникалното, което България може да предложи на своите клиенти в сферата на СПА и Уелнес туризма, е калолечението и лечението с билки, които ще бъдат демонстрирани в СПА центрове в Хисаря и Кюстендил.

От утре България ще е домакин на конференцията "СПА и Уелнес туризма в страните от Централно-европейската инициатива". Семинарът се провежда в рамките на приоритетите на българското председателство на ЦЕИ през 2007 г.

За момента основни клиенти на този вид туризъм у нас са предимно българските граждани, твърди Новаков. След тях се нареждат акредитираните или постоянно работещи у нас чужди граждани, на трето място е традиционният руски пазар, чиито туристи вече се преориентират все повече към СПА, уелнес услугите и балнеологията.

Развитието на СПА туризма у нас е един от приоритетите за 2006-2007 г, каза още Новаков. Тенденцията е през следващата година, след като базата за този тип туризъм бъде изградена и се внедри най-доброто от чуждия опит, вече да се печели и в този сектор на туризма.

Само в София има 46 минерални извора, но няма нито една работеща минерална баня, което например е атракция в Будапеща, Унгария.

Тенденцията е да се привличат все повече платежоспособни чуждестранни туристи  по програмата на ДАТ България да бъде популяризирана като целогодишна туристическа дестинация.

На конференцията страната ще се похвали с хилядолетна традиция в използването на минералната вода за лечение. Като пример бяха посочени СПА центровете в Хисаря и Кюстендил, изградени върху основите на минерални бани от римско време.

Гостите на конференцията ще се запознаят с опита, който България има в тази сфера и в Банско, Велинград и Катарино.