Да не се налага карантина на пътуващите от една европейска страна в друга, а вместо това да се тестват пътниците от рисковите зони. Това предлагат от Мрежата на европейския частен сектор в туризма (NET), съобщават от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация напомнят, че са единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и като такъв има достъп до изпреварваща информация относно политиките на ЕС в туристическия сектор.

Мрежата на европейския частен сектор в туризма приветства постигнатото от държавите членки споразумение за координиране на ограниченията на свободното движение в Европа в отговор на пандемията чрез използване на общи данни и критерии за картографиране на рисковите области, разделени на региони. Според ХОТРЕК обаче мерките не са достатъчни, за да възстановят доверието в пътуванията.

Темата е обсъждана и по време на 81-та генерална асамблея на организацията, в която участие от българска страна взе и членът на Изпълнителното бюро на БХРА Бранимир Миланов.

От ХОТРЕК настояват европейските институци да преразгледат общите препоръки за пътуване в ЕС през следващите седмици с оглед на справяне с проблемните области. Организацията иска ясни правила, при които се прилагат ограниченията, както и да се заменят карантинните изисквания чрез тестване за пътници, идващи от рискови зони.

От европейската организация настояват и да се публикува информация за новите ограничения за пътуване поне 5 дни преди влизането им в сила, както е предложено и от Европейската комисия.