Министерството на туризма води преговори с представители на Европейската комисия за изработването на компенсаторни мерки, с оглед на цялата критична външно-политическа ситуация. Ведомството и българският туристически бранш работят върху оформянето на тези мерки. Това съобщиха от министерството на туризма.

Министърът на туризма Зарица Динкова посочи, че антиковидният и след ковидният помощен пакет са изпълнили своята роля. По думите й Европа и Светът са изправени пред нови кризисни ситуации заради военните конфликти в Украйна и ивицата Газа. Тя изтъкна, че заради близостта до конфликтите последствията са по-тежки за българския туризъм.

Динкова заяви, че въпросът с удължаването на ДДС ставката от 9% за бранша е поставен пред ЕК. Към момента обаче индикациите в тази посока са по-скоро негативни, тъй като браншът вече се е възползвал от тази мярка, а повторното ѝ реализиране е невъзможно, поясни министърът.

Ние ще се фокусираме в преговорите и разчитаме на партньорството ни с бизнеса в това отношение. Съвместно ще разработим нашето предложение за нов пакет от помощи за България и Румъния, така че туризмът у нас да бъде компенсиран, защото именно той в момента не е равнопоставен с туристическия бранш в Европа, допълни Динкова.

Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) подчерта, че още в началото на миналата година бизнесът е повдигнал този въпрос, но едва сега са предприети конкретни стъпки за разрешаване на проблема.

Преговаряме с Брюксел за запазването на 9-процентната ДДС ставка за туроператорите

Преговаряме с Брюксел за запазването на 9-процентната ДДС ставка за туроператорите

Усилията на правителството са насочени към повишаване на доходите и подобряването на имиджа на страната ни като надежден партньор